Jooks on lahe EESKUJU- Kertu Laanesoo

“Jooks on lahe EESKUJU” on postituste sari, mis toob meieni inspireerivad lood inimestest meie keskelt- Jooks on lahe kogukonnast. Postituste sarjas tutvustame iga postitusega lähemalt ühte Jooks on lahe kogukonna liiget, kes on meile kõigile eeskujuks.

Tänases postituses räägib Tallinnas elav Kertu, kuidas ta leidis tee liikumisharjumuse juurde, mis teda motiveerib ja mis on tema eesmärgid edaspidiseks. Saame Kertuga lähemalt tuttavaks!

Kertu, tutvusta ennast lühidalt 🙂

Olen Kertu, 44-aastane ja sel sügisel alustan 21. tööaastat õpetajana. Töötan Audentese erakoolis, mis samuti toetab igati oma töötajate tervislikke eluviise. Kuigi juba üle poole oma elust olen Tallinnas elanud, siis pärit olen Pärnumaalt ning hingelt olen endiselt maakas, kes linnaski igapäevaselt loodust vaatleb. Sõbrad-tuttavad juba hästi ei usu, kui jälle räägin, et kohtasin Tallinnas rebast, kährikut või metskitse. Vabal ajal meeldib mulle lugeda, filme vaadata ja oma koeraga tegeleda. Püüan jõudumööda osaleda Linnaorienteerumise päevakutel, sest nii saan olla aktiivne ja samal ajal värskes õhus viibida. Üldiselt olen paras laiskvorst ja pean ikka pingutama, et peale tööpäeva midagi asjalikku ette võtta 😀

Kuidas sa avastasid #igapäev5km väljakutse ja “Jooks on lahe” äpi?
„Jooks on lahe“ väljakutsega liitusin 2019. aasta augustis, kui see juhuslikult minu uudistevoogu sattus. Sealt alates on vahele jäänud vaid paar kuud, kui olen tavalisest tõbisem olnud või üks kord, kui varbaluu murdsin.

Mis sind innustas liituma #igapäev5km väljakutsega?
Tollal noore aktiivse koeraga oli niikuinii palju vaja jalutada ja ringi liikuda, selle tegevuse salvestamine ja kirja panemine väljakutse gruppi tuli kuidagi loomuliku jätkuna. Äge oli jälgida siis kiiresti paisunud jalutajate-jooksjate seltskonda ja sellest melust ise osa saada.

Kuidas on “Jooks on lahe” kogukond sind toetanud sinu liikumisteekonnal?
Teiste „usinate rosinate“ tegemiste jälgimine on ennastki pannud rohkem pingutama. Imetlen neid, kes pere ja töö kõrvalt suudavad tõsisemalt spordiga tegeleda ning isegi võistlemas käia.

Kas sul on mõni eriline hetk või saavutus, mida tahaksid jagada, mis on toimunud tänu sellele väljakutsele?
Suuri sportlikke saavutusi mul ette näidata pole. Küll aga meenuvad väljakutsega seoses just ekstreemsete ilmadega jalutused, kus oli vaja 5 km täis saada, aga loodusjõud töötasid sellele igati vastu, nt kiilasjää paduvihmaga või siis võitlemine lumetormiga põlvini hangedes 😀

Kuidas sa motiveerid ennast iga päev 5 km kõndima, jooksma või matkama?
Tean, et pean oma tervisele mõtlema ja vanusega annavad mõningad hädad aina rohkem tunda. Suurim motivaator on minu koer, Ameerika staffordshire’i terjer Baranka, kes pea igal ajal on valmis tegutsema. Samuti maal käies motiveerime õdedega üksteist mööda lapsepõlve radasid ja metsasid jalutama.

Kas sa eelistad pigem kõndimist, jooksmist või matkamist? Miks?
99,9% oma aktiivse aja veedan kõndides. Joosta tervis hästi ei luba, aga natuke sörgin vahepeal jalutamise ajal. Matkata meeldib mulle ka, sellele paneb kahjuks piirangu auto puudumine ja keerukas on põnevamate paikadeni jõuda.

Millised on sinu lemmikkohad liikumiseks?
Igapäevaselt liigun kõige rohkem Tallinnas Sütiste parkmetsas, aga ka Nõmme-Harku rajad on mõnusalt vahelduva maastikuga. Kui saaksin valida, siis eelistaksin vaiksemaid metsaradu, aga elukoht seda kahjuks ei võimalda. Kui muidu linnamaastik pole kõige ahvatlevam, siis talvisel pimedal ajal olen väga tänulik, et saan teha oma jalutusringid valgustatud piirkondades ja korras tänavatel.

Kas sul on olnud päevi, mil liikumine on olnud eriti keeruline? Kuidas sa nendest üle said?
Kõige raskem oli ilmselt siis, kui koroonat põdesin. Paar päeva sai siis täitsa maha kantud, aga sealt edasi juba jalutasin teosammul väikeseid juppe. Üldiselt aga kuulan oma keha ja kui on ikka haigusevimm sees, siis end hulluks ei rebi ja võtangi rahulikumalt.

Kuidas planeerid oma igapäevast liikumist, et see mahuks sinu igapäevastesse toimetustesse?
Paari kilomeetri pikkune ring tuleb juba hommikul enne tööd, kui pean koeraga jalutama. Põhidistantsi teen ära kohe peale tööd, kui mu neljajalgne pereliige kodus ootab ja ei lase diivanile maanduda. Tänu temale pean selle aja iga päev leidma, isegi kui õhtuks on teisi plaane või muidu kiired ajad. Lisaks kõnnin palju, kuna puudub auto – kõik poeskäigud jms on vaja teha jalgsi või ühistranspordiga.

Millised funktsioonid “Jooks on lahe” äpis on sinu lemmikud ja miks?
Kasulikem on ilmselt otse treeningu salvestamine ilma muude vahenditeta ja sünkroniseerimiseta. Teiste tublide postitusi jälgin ka omajagu.

Kas on midagi, mida sa sooviksid äpist veel leida, et see oleks veelgi kasulikum?
Praegusel kujul on äpp täpselt paras – funktsioone on piisavalt, samas on lihtne kasutada ja pole ülearuseid tulesid-vilesid.

Kuidas on igapäevane liikumine mõjutanud sinu füüsilist ja vaimset tervist?
Igapäevane jalutamine hoiab mind natukenegi paremas vormis, kuna olen üldiselt üsna suur maiasmokk ja regulaarseid trenne rohkem ei tee. Samuti on looduses liikumine mulle lausa vajalik, et end vaimselt laadida ja stress maha raputada põõsaste vahele.

Mida soovitaksid inimestele, kes kaaluvad liitumist #igapäev5km väljakutsega?
Soovitan kohe samal või järgmisel päeval pihta hakata – see 5 km on täpselt paras maa, mis konti ei murra, samas annab natukenegi koormust ka pelgalt jalutades. Väljakutsega liitumine annab just selle väikese tõuke, mis kohustab mugavustsoonist välja tulema ja nagu öeldakse – kõige raskemad on esimesed sammud diivanilt välisukseni 😊

Mis on sinu järgmised eesmärgid seoses liikumise ja tervisliku eluviisiga?
Tahaksin rohkem joosta, aga selleks pean natuke enne oma tervisega tegelema. Samuti püüan toitumisharjumusi tervislikumas suunas liigutada, mis on minu suurim nõrkus. Üheks eesmärgiks on ka liikumiseks kambajõmmide leidmine, ent paadunud introverdina oleks see minu jaoks päris suur samm.

Aitäh Kertu, et jagasid meiega oma mõtteid 🙂 Oled meile kõigile suureks eeskujuks!

Kertu jätkab #igapäev5km väljakutsega, tule sina ka! Olete kõik oodatud liituma Jooks on lahe äpp septembri #igapäev5km väljakutse ja kogukonnaga SIIN

 

Shopping Cart