12 kuud = 12 maratoni- seitsmes tehtud! (II Rõuge maraton)

Maratonieelne õhtu oli rahulik ja vaikne, külas olid kaks maratoonarit (Marika ja Mart). Need kaks hullu olid tulnud just Otepäält kus joosti ümber järve. Tõeliselt inspireerivad kaks hullu 🙂
Õhtu möödus köögilaua ääres lobisedes ja muljetades. Sain päris palju häid nõuandeid ja nii mõnegi nipi. Ühte võlujooki andis ka Marika mulle maitsta, seda tahaks edaspidi mõnel võistlusel täitsa proovida- peedi kontsentraat. Müüakse Rademaris. Kui mina pidin terve hunniku ise peeti koorima ja siis need ära pressima(masinaga), et saada paar purki mahla(seekord sain u. 700ml), siis Marika jõi ühe lonksuga väikse pudeli alla, mis sisaldas u. 1,5 liitrit peedimahla 😀 Ma vist enam ei viitsi mässata nende peetidega 😛

Tegelikult enne veel kui me minu juurde jõudsime, nautisime kohalikku iga aastast tippsündmust- Rõuge paadirallit. Olen küll Võrumaal sündinud ja kasvanud aga paadirallil olin esimest korda. See oli lahe! Ma karjusin oma hääle ära Monikale ja tema tütrele kaasa elades. Väga tublid naised- naiste II koht.

Rõuge

Paadiralli start- esimene järv ületamisel
Suvesangarid TV3-st olid ka kohal ja kihutasid isetehtud veesõidukiga
Nüüd aga tagasi hilisemasse õhtusse. Plaan oli ennast enne kümmet magama sundida aga kui kuumus tapab ja päike tuba valgustab, siis on see üsna raske. Uni oli suht pinnapealne, ärkasin enne äratuskella. Ma püüdsin küll ärevust varjata aga tegelikult oli närv sees. Ma olin Rõuge maratoni juba alates peale eelmise aasta finišeerumist oodanud. See maraton on mulle üks südamelähedaseim. Ja Rõugele olin päris palju panustanud, ootasin head tulemust.
Hommikupuder söödud, riided seljas, võtsime suuna Rõuge poole. Olime ühed esimesed, kes kohale jõudsid aga kohe peale meid hakkas rahvast juurde tulema.
Nii tore oli tuttavaid nägusid näha.
Marikaga enne starti

Mõned minutid enne starti kogunesid kõik stardijoone juurde ja võistlus oligi kohe algamas.
Ivar luges kõva häälega sekundeid ja nii me kõik 43 hullu rajale läksime. Ja mina jälle ilma mingi plaani ja strateegiata. Ainuke mõte siis teha alla nelja tunni. Ma isegi korraks mõtlesin, et vaatan raja profiili ja panen paika kus, mis tempoga jooksen…AGA siis ma tõin ennast maapeale- tegelikult jooksen ma lõpuks ikkagi nii nagu jaksan. Sest taaskord oli meid õnnistatud tõelise suvise ilmaga ja sedapuhku otsustas päike jumalat mängida ning pani ise paika, kes, palju ja mis ajaga täna jookseb 🙂

Enne starti (Foto allikas Võrumaa Spordiliit )

Esimesed 200m joostud 🙂 (Foto allikas Võrumaa Spordiliit )

Enne jooksu oli palju erinevaid mõtteid, kõige rohkem vasardas ikkagi see mõte, et kas sellel aastal ka poodium? aga kuna ma selle mõttega rajale minna ei tahtnud(liiga palju pinget) siis ma tükk aega pidasin endaga dialoogi ja lõpuks sain siis kokkuleppele, et a i n u k e, eesmärk on täna ületada oma eelmise aasta aeg ja eriti vinge kui see oleks alla nelja tunni.

Niisiis oli suur pinge maas ja ma sain rahulikult alustada, algus oli mõnus kulgemine allamäge kuni 8-nda kilomeetrini. Sinnamaani olid kaks naist mul silmapiiril kuigi väga suurte vahedega aga kuna seal olid pikad sirged siis ma nägin neid koguaeg, peale pööret heinamaale kadusid siiski silmist.  Jooksin omas tempos ja enesetunne oli üllataval
t hea ning rada oli tuttav, mis andis väikse eelise- ma teadsin mida oodata…kuigi kaks esimest joogipunkti tulid ikkagi nii äkki, et ma ei jõudnud geelipakil korki maha keerata 😀 Siis sain enda peale ka pahaseks, et ma olen juba mitu korda maratonil selle korgiga jamanud ja ikka ei õpi, et võiks enne võistlust korgi korra lahti keerata. Joomata ma ennast ei jätnud, lihtsalt aega läks nats rohkem joogipunktis.

Juba stardist alates oli minu kõrval Allan, kes viisakalt küsis, et kas võib minuga ühineda. Kuna Allanil ise ei olnud mingit eesmärki(jooksis oma teist maratoni, esimene oli eelmine aasta Rõuge) siis talle sobis väga hästi minu eesmärk ja minu tempo 🙂
Nii tore oli, et keegi oli koguaeg kõrval- nagu turvamees 😀 Ma tundsin ennast väga kindlalt 🙂
Alguses lobisesime natuke rohkem , hiljem juba tunduvalt vähem. Ma teadlikult hoidsin suud kinni, et mitte energiat liialt kulutada sest tuli ju ennast finišiks hoida. Eelmise aasta jooks oli nii eredalt meeles ja sinnamaani tundus täna ka kõik justkui copy-paste. Seega ma kartsin natuke teisele ringile minna ning püüdsin mitte väga hullu panna aga ei tahtnud ka midagi rajale jätta.

Peale kaheksandat kilomeetrit algas vaikne tõus kuni peaaegu ringi lõpuni. Tempost oli seda näha ka, ikka vajus natuke ära.

Kilomeetriajad:
1km- 5:19
2km- 5:13
3km- 5:33
4km- 5:15
5km- 5:36
6km- 5:02
7km- 5:20
8km- 5:21
9km- 5:59
10km- 5:46
11km- 5:50
12km- 6:12
13km- 5:56
14km- 5:50
15km- 5:31
16km- 5:51
17km- 5:50
18km- 5:50
19km- 5:29
20km- 5:08
21km- 6:02

Poolmaratoni aeg tuli 1:58. Olin natuke pettunud sest alla nelja tunni aeg tähendas nüüd samas tempos minemist, kahtlesin kõvasti kas suudan sama energiaga lõpuni panna. Teise ringi algus oli veel paljulubav, jalad olid tublid, jaksu oli.

Teisele ringile minemas (Foto allikas Võrumaa Spordiliit )

Teise ringi alguses nägin, et teine naine on järsult lähemale tulnud ja isegi kõndis aeg-ajalt. Näha oli, et eesjooksjal on väga raske. Hoidsin aga oma tempot edasi ja teadsin, et varsti me kohtume. See juhtus isegi varem kui ma arvasin, enne esimest joogipunkti läksime Allaniga temast mööda ja sain teada, et tal on tõesti raske. Eks see kuum ilm mängis suurt rolli.

Kuumus oli tõesti tappev, minu mäletamist mööda ikka hullem kui eelmisel aastal. Päike lõõmas koguaeg lagipähe, tuult ei olnud, vilu ei olnud. Kuhugile ei olnud peitu minna 🙂

Ise kastsin ennast alates esimesest joogipunktist koguaeg korralikult märjaks- kolm svammi vett pähe ja kraevahele 🙂 Koguaeg olin märg ja tossud plärtsusid veest. Erinevalt eelmisest aastast, kui ma jooksin joogipunktidest peatumata mööda, peatusin seekord iga kord joogipunktis ja jõin korralikult.

Peale ringi teist joogipunkti tuli otsustav hetk, kas nüüd kisub kehvaks nagu eelmisel aastal või lähen rõõmsalt lõpuni. Allanil tekkisid esimesed mured, masseeris jooksu ajal jalgu aga püüdis siiski sabas püsida. Endal oli veel enesetunne hea. Tõusud võtsin ilusti ja kurnatust veel ei olnud.

u. 10km enne lõppu oli Kats tee ääres ergutamas, see oli nii õigel hetkel, mul oli seda vaja. Sain mõnusa energialaengu ja sain selle pealt väga hea enesetundega edasi vurada. Kats veel ütles, et suht hea näed välja võrreldes eelmise aastaga 😀 Ma ütlesin, et nii ongi, tunne on väga hea.
Kohtusime veel paaril korral tee ääres ja sellest oli palju abi. See on nii oluline kui sulle tee ääres kaasa elatakse.
Näiteks ma sain ühe tüdruku lehvitamisest ja kaasaelamisest sellise poweri, et tempo tõusis kohe mitu numbrit. See ON oluline aga seda teavad ainult need, kes on ise võistlustel osalenud. Vahel tahaks öelda tee ääres olijatele, et te võite meile kaasa elada, see meeldib meile 🙂

Ma olin just ületanud eelmise aasta vasara(u. 6km enne lõppu) ja tunne oli suurepärane. Nüüd olin kindel, et jooksen lõpuni väga hea enesetundega. Viimases joogipunktis kallasin veel endale vett peale ja sealt edasi oli vaid allamäge kulgeda.

Viimased kilomeetriajad:
38km- 6:02
39km- 6:00
40km- 6:06
41km- 5:29
42km- 6:03

Viimane ränk tõus, kõnnin aga naeratus näol sest tean, et kohe on finiš

Ja finiš juba paistis, veel oli vaja teha üks ring, et lõpuks finišijoon ületada. Ma olin õnnest segane 🙂

Foto allikas Võrumaa Spordiliit
Foto allikas Võrumaa Spordiliit
Foto allikas Võrumaa Spordiliit

Ma sain sellega hakkama! Ma küll ei täitnud seda kõige ilusamat eesmärki- joosta alla nelja tunni aga sellel päeval suutsid seda vaid vähesed- kõige kõvemad tegijad 😉
Aga ma oli
n parem kui eelmisel aastal ja mis kõige olulisem- ma jooksin maratoni väga hea enesetundega! Mis oli, arvestades ilma, võibolla isegi olulisem kui see aeg.
Lõpuaeg 4:03:32

II Rõuge maratoni II naine 🙂 Taaskord!

Mesimagus medal 🙂

Aga järgmine aasta läheb raskeks siis ei ole laulupidu 😛

Foto allikas Võrumaa Spordiliit

Lisaks II koht ka Võru maakonna meistrivõistlustelt

Numbritest niipalju:

Keskmine pulss 167 (arvestades kuumust, väga hea!)
Keskmine tempo 5:48/km

Nüüd tuleb augustiks plaanid teha, hetkel ei tea kus või kellaga augusti maratoni jooksen aga soovitage midagi!

FOTOKONKURSS!!! Foto autor: Helela Heinam
Shopping Cart